18 август 2010

ЗАКОНЪТ ЗА РАБОТНИТЕ ОТНОШЕНИЯ

Проект за изменение и допълнение на



ЗАКОНЪТ ЗА РАБОТНИТЕ ОТНОШЕНИЯ


Член 1


Работникът/служителят сам определя началото на работното си време. Законът постановява то (началото) в никакъв случай да не бъде преди 10 часа сутринта.


Шефът е длъжен да посреща всеки работник/служител на входа със сладко и вода.


Член 2


Трудовото възнаграждение се определя от самия работник/служител след като го обсъди и съгласува със семейството си.


Член 3


Преди започване на работа на работниците/служителите се раздават по едно или няколко от изброените по-долу:


- студена бира


- сандвичи


- вино


- коняк


- орехи с мед,


като всичко е за сметка на предприятието.


Член 4


На работното място е позволено да се пее. Ако някой работник/служител запее, останалите са длъжни да преустановят работа и да припяват на пеещия.


Член 5


В случай, че някой работник/служител заспи по време на работа, останалите работници/служители са длъжни тихо да го завият и да напуснат работните си места за да не му пречат, като в същото време имат право на пълно заплащане.


Член 6


В отсъствие на началника, работниците имат право да организират забава за сметка на предприятието. Разходите, както и евентуалните щети, се покриват от печалбата на предприятието.


Член 7


Обедната почивка трае от 10:30 до 13:30, без право на каквото и да било съкращаване или неизползване.






Член 8


Ако през работното време по телевизията върви някой латиноамерикански сериал (напр. "Кога ще бъдеш моя", "Името на любовта", "Фиорела", „Алборада“, “Робинята Изаура”, „Мащеха“ или американският „Дързост и красота“), или повторение на някое предаване, което работникът/служителят не е гледал предходната вечер, предприятието е длъжно да осигури ТВ приемник с минимална големина на екрана 70 см, за да бъде възможно следенето на предаването, със същото парично възнаграждение за работника/служителя, все едно че е работил. Ако работникът/служителят следи предаването и същевременно върши някаква работа (отговаря на телефонно повикване, подрежда документи и др.), заплащането се удвоява.


Член 9


За смяна на началника е необходима петиция с подписите на 2 (двама) работника/служителя или само на един по-як работник/служител, който може да действа и без подпис.


Член 10


В съответствие с положителната законова практика, работникът/служителят може да помоли началника да довърши работата вместо него или да му услужи (напр. да му подаде бирата от хладилника - фирмата е длъжна да осигури хладилник с капацитет най-малко 8 литра на работник/служител).


Член 11


Ако работник/служител от фирмата се жени (омъжва), фирмата е длъжна да му (й) осигури чеиз в размер на една годишна нетна заплата и да поеме 85% от разходите за сватбата. В деня на сватбата фирмата преустановява работа , а по желание на зетят/снахата – и за няколко дни.


Член 12


Краят на работното време е в 14:30. Работниците/служителите напускат работа под звуците на подходяща за края на работния ден музика. Шефът е длъжен да благодари на всеки поотделно за приноса му към работата с крепко ръкостискане.


Член 13


Портиерът е длъжен да проверява багажа на всеки работник/служител при напускане на предприятието. Ако не намери нищо, трябва НЕЗАБАВНО да върне работника/служителя обратно в предприятието, за да си вземе нещо, каквото и да било, за в къщи. На по-старите работници/служители тези неща им се носят на домашния адрес със службена кола на предприятието, при условие, че теглото им надхвърля 2 кг. Ако работникот не е в състояние да носи предмети с тегло, указано по-горе, то трябва да представи за това медицинска бележка.


Член 14


Ако работникът/служителят нощно време сънува работата си, фирмата е длъжна да му изплати допълнително възнаграждение за нощен труд, както и двойни добавки за храна и транспортни разходи.


Член 15


Освен ежедневната преса, във вторник и петък работодателят е длъжен да осигури фишове за най-малко три вида тотализатори, лотарии или залагания, както и билети за спортни състезания. В случай, че работникът/служителят не е улучил печелившите числа или е пропаднал билетът му за някой мач, предприятието е длъжно да му изплати обезщетение в размер на 20 % от пропуснатата печалба, поради стрес, намалена концентрация и претоварване на работното място.


Член 16


Ако се забележи, че някой работник/служител се държи неадекватно (работи много бързо, или се претоварва с работа и не използва цялата си обедна почивка, или не излиза в годишен отпуск), трябва незабавно да бъде порицан пред целия колектив (за много големи фирми, може да се окачи негова снимка във формат А4 на таблото за обяви, с надпис КРЪШКАЧ). Същият да бъде отбягван от колегите докато не се поправи.


Настоящият проект се предоставя на всички служители за мнение, допълнения и препоръки


























0 коментара:

Публикуване на коментар