12 ноември 2008

10 ПРАВИЛА ЗА ИМИТАЦИЯ НА РАБОТА

1.Никога не ходете без документи в ръцете.
Хората с документи в ръцете изглеждат като работещи напрегнато, на които предстои важна среща. Хората с празни ръце изглеждат така, като че ли отиват да пият кафе. Хората с вестник в ръцете изглеждат като отиващи в тоалетната. Освен това задължително взимайте със себе си куп всякакви книжа, когато се прибирате в къщи, създавайки по този начин впечатление, че работите повече, отколкото е наистина.

2.Използвайте компютъра за да изглеждате заети.
Всеки път когато вие използвате компютър, това изглежда като «работа» за страничния наблюдател. Вие можете да изпращате и получавате лична електронна поща, или да правите каквото ви хрумне, което няма дори и далечна връзка с работата. Ако Ви залови шефа – а той задължително ще Ви залови – Вашата най-добра защита е да обясните, че вие изучавате нови програми и по такъв начин спестявате парите, които биха се дали за вашето обучение.

3.Безпорядък на бюрото.
Началството може да си замине, оставяйки бюрото си празно. За всички останали подобно поведение може да изглежда, като че ли са се трудили недостатъчно интензивно. Заобиколете се с купчинки документи около работното си място. За външния наблюдател миналогодишната работа изглежда така като и текущата – значение има само обема и. Издигнете купчинки документи в ширина и височина. Ако при Вас трябва да дойде клиент, скрийте документа, който ще ви трябва в средата на купчинката и го търсете, когато клиента дойде.

4.Телефонен секретар.
Никога не отговаряйте на телефонните позвънявания, ако имате телефонен секретар. Хората Ви звънят не за това за да ви дадат нещо за нищо – те звънят за това, защото искат Вие да извършите някаква работа за Тях. Така не може да се живее. Пропуснете всички позвънявания през телефонния секретар. Ако някой оставя съобщение за Вас и то Ви заплашва с извършването на работа, отговорете му по време на обедната почивка, когато знаете, че човека го няма на работното му място – това създава впечатление за Вас като чоек отговорен и добросъвестен.

5.Изглеждайте нервен и раздразнителен.
Необходимо е да се стараете постоянно да изглеждате нервен и раздразнителен, за да се създаде в шефовете впечатление, че вие през цялото си време сте заети.

6.Излизайте от работа късно.
Винаги излизайте от работа късно, особенно ако шефа е още на работното си място. Вие можете да четете списания и книги. Убедете се, че Вашия път към изхода преминава покрай вратата на шефа. Изпращайте важни съобщения в извънработно време (21:35, 7:05 и т.н.) и по време на държавни празници.

7.Съзидателна въздишка.
Въздъхнете дълбоко, когато наоколо има много хора, за да създадете впечатление, че се намирате под ужасно напрежение.

8.Строителна стратегия.
Не е достатъчно да натрупате много документи на бюрото. Сложете на подаповече книги (като че ли най-добре изглеждат дебелите компютърни наръчници).

9.Създаване на речник.
Прегледайте няколко компютърни списания и научете жаргонни думи и названия на нови продукти. Свободно ги използвайте в разговори с шефовете. Запомнете: не е задължително да ви разберат, затова обаче вие ще звучите впечатляващо

10.НЕ ИЗПРАЩАЙТЕ ТЕЗИ ПРАВИЛА НА ШЕФА ПО ПОГРЕШКА !!!

0 коментара:

Публикуване на коментар