12 ноември 2008

БЪЛГАРИЯ - СТРАНАТА НА ЛОВНИЯ ТУРИЗЪМ

В нашата страна винаги са се въдели странни същества. Предвидпредстоящото ни влизане в Европейския съюз обаче е крайно необходимо дасе опишат най-разпространените в последните години видове едър дивеч,които се срещат само у нас. С тази малка статия може да се поставиначалото на нов клон от зоологията, който да се занимае с мутациите,създадени от драматичния български преход, преди те да са изчезнали вновите европейски условия. Статията е предназначена за ловци, съдии,следователи,отделни граждани и цели трудови колективи.

1. Семейство "Мутри" (mutra)
Обикновена безчела мутра (mutra brutalis) - след изчезването напещерната мечка това е най-едрият хищник по нашите земи. Достига ръст220 см и тегло 220 кг. Обитава главно големите градове, но се среща и впо-малки селища. Окосмяването често е опадало поради употреба наанаболни стероиди. Практически всеяден като дива свиня, но проявявапредпочитание към мешана скара, неизрядни длъжници, себеподобни ислучайни граждани. Размножава се рядко. Женските (mutresa brutalis) сазначително по-дребни, с дълги крака, практически не говорят и немислят. Цени се, ако носят на бой и не си подават носа извън беемвето.Обикновената безчела мутра е предпочитан ловен обект, благодарение накоето популацията му застрашително намалява. Ловът им е особеноемоционален и драматичен, защото мутрата отвръща на огъня. Въпрекизабраната да се ловува с взрив, защото поврежда трофеите, това енай-често прилаганият способ по отношение на този особено опасенхищник. Трофеят се оценява по диаметъра на врата и характерната липсана чело, а оттам и на мисловна дейност.

2. Семейство "Тарикати" (tarikatus)
Криминален тарикат (tarikatus criminalis) - криминалният тарикат евторият по разпространение хищник в България. Обитава изоставенифабрики, фалирали банки, мотае се около фондовата борса, като понякогастрои финансови пирамиди. Ръстът и теглото му варират. На вид е мазен,оперен и обича да се хвали. Понякога живее в симбиоза с висши държавнислужители или близкия до него политически тарикат (tarikatus politicus)(виж по-долу). В поведението на мъжките и женските не се наблюдаваособена разлика. Понякога прелита големи разстояния, като мигрира доридо Южна Африка, Испания, Холандия или Аруба, но в Испания напоследък гоопръстеняват, а на последните две места е ценен ловен обект и често гоотстрелват.
Политически тарикат (tarikatus politicus) - близък по вид и поведениедо предходния вид, но обитава централите на политическите партии,общинските съвети, министерствата и агенциите, като се среща и вНародното събрание. Опасен хищник, който унищожава далеч повече,отколкото може да зконсумира. Присъствието му в страната се разпознавапо вида на територията, напомнящ масираните бомбардировки от Вторатасветовна война.Хищниците от семейство "Тарикати" нанасят големи вреди на стопанството.Въпреки че често са подценявани като ловни обекти, борбата с тях трябвада се води системно и целенасочено заради огромните вреди, които нанасят.

3. Семейство "Паразити" (parazitus)
Социален паразит (parazitus socialis) - социалният паразит обитавапредимно панелната част на градската среда. Отличава се с това, че неправи нищо, освен да играе карти, да лочи бира и да приказва заполитика. Той е непоправим песимист и по тази причина не желае да свършинищо полезно. Понякога се занимава с кокошкарски кражби и далавери, нокато цяло се изхранва от социални помощи. Без сам да нанася особенивреди, той предоставя идеалната среда за развитие на хищниците отсемейство (tarikatus). Поради крайната си непретенциозност еизключително устойчив на препарати, обгазяване, спиране на тока,повишаване на цените и др. Борбата с него по света се води чрезопитомяване и впрягането му в общественополезен труд. При нашите условияобаче тази задача е непосилна, особено след закриването на "Строителнивойски".
Семеен паразит (parazitus familiae) - семейният паразит слабо сеотличава от социалния. Дори сред учените съществуват мнения, че това саподвидове на един и същи вид, които живеят при различни условия.Особеното при семейния паразит е, че се изхранва не от социални помощи,а от заплатите или пенсиите на домашните си. При това предпочитаниятаму са по-скоро към алкохол и обсъждане на мачове, отколкото къмполитика. Истински привързан е само към "Еврофутбол", на когото еспособен да дари и хляба на децата си. Борбата със семейния паразит севоди изключително трудно, защото рядко си показва носа далеч от дупкатаси. Обикновено се прибягва до спиране на вересиите в бакалията, а ако итова не помогне – до един хубав пердах с неокастрена дряновица. Не чепомага, но на човек му поолеква.

4. Семейство "Данъкоплатци" (fiskalis)
Обикновен гол данъкоплатец (fiskalis nudis) - обикновеният голданъкоплатец е най-често срещаният представител на семействоданъкоплатци у нас. Твърди се, че в Западна Европа бил на изчезване, нозапасите на България и Русия са толкова големи, че популацията му всветовен мащаб не е застрашена от нищо. Твърди се, че голиятданъкоплатец е създаден от Мичурин-Велчев-Сакскобургготски чрез сложнаселекция. Като основа бил ползван Добре облечения данъкоплатец (fiskalisPierus Cardinus), като оголването е постигнато посредством умеловдигане на данъците. Така че той не може да се причисли към изначалнодивите видове, а е по-скоро вторично подивял вид, адаптиран къмизточноевропейските условия. Голият данъкоплатец обитава повсеместноградовете и селата на България, Източна Европа и Сибирската равнина чакдо Владивосток. На ръст е по-дребен от Облечения данъкоплатец, с явнипризнаци на недохранване. Има характерен див поглед и наплашеноповедение, което преминава в истеричен кикот при вида на новите сметкив пощенската кутия. От страх да не срещне инкасатор или данъченинспектор в много райони се придвижва само нощем, на прибежки иприпълзявания, като умело използва маскиращите свойства на местността.Макар че е гол, той добре понася зимния студ, дори в Сибир. Спореднякои се топли на сметките за тока или парното - щом ги погледне,обилно се изпотява.
Обикновеният гол данъкоплатец е единственият тревопасен вид от всичкиописани. Той е ценен стопански вид и затова Партията и Правителствотополагат неуморни усилия за запазването му в гол вид, като всеки ден гопращат да пасе трева. Въпреки това той доста страда от ловните набезиза описаните по-горе хищници, както и от враждите между тях, защотовсички те са негови естествени неприятели.

0 коментара:

Публикуване на коментар